Houtkachel rooster keuze

Het Kachelrooster is geschikt voor gesloten Houthaarden en Houtkachels. Nieuw of oud, vierkant of rechthoekig, of met een ronde verbrandingskamer.

Primaire beluchting met secundaire beluchting is goed, voorgaande samen met tertiaire luchtinlaat is beter en hoger is het best. Een gesloten houthaard met alleen primaire beluchting is niet meer van deze tijd, deze kunt u beter vervangen. (dit is alleen verbrandingslucht toelatend vanuit de bodem) De reden is dat deze haard wat emissie (lees uitstoot)betreft teveel vervuild.

Kleine houtkachels branden zeer efficiënt als deze stookhout tot 7 cm dik gebruiken. Hiervoor zijn het Kachelrooster en het Breed-Kachelrooster het meest geschikt.Vermogen van 5 tot 15 KW. Heeft u dikker hout tot 12 cm en heeft u een grotere houthaard dan kunt u het beste een groot of openhaardrooster kiezen, met een vermogen tot 30KW.  Let op alle roosters zijn instelbaar op breedte en diepte en zijn gemakkelijk pasklaar te maken.

U heeft geen luchtinlaatrooster in de bodem, doch de primaire verbrandingslucht komt aan de voorzijde of achterzijde de verbrandingsruimte binnen. Dan is het Kachelrooster of het Brede Kachelrooster hier zeer geschikt. Is er wel een luchtinlaatrooster in de haardbodem ga dan voor het Mono- Kachelrooster of laat bij de keuze van het Brede Kachelrooster de midden brandstrip weg.

KACHELROOSTER        zie foto hierboven    5 – 10 Kilowatt   Zonder luchtinlaatrooster in de haardbodem. Maximale maat Kachelrooster =33 cm x 25 cm.

Meet uw haard binnen-bodem op zoals volgt bijvoorbeeld: 35 cm breed en 27 cm diep. Vlakke haardbodem of tot 2 cm bodemdiepte erin is perfect.

Neem een stuk karton en knip hier de maximale maat uit van uw haardbodem, zet nu de max. maat van het kachelrooster 33cm breed en 25cm diep er op uit. Heeft dit rooster rondom nog 1 cm speling(minimaal) dan is het zeer geschikt, groter is altijd goed. Kleiner betekent dat u het rooster eenvoudig kunt inkorten. Is de breedte maat van de houthaard bodem groter dan 52 cm ga dan voor het Brede Kachelrooster.

Als uw haardbodem kleiner is dan de maximale maat, kijk dan naar de inkepingen in het rooster. Deze inkepingen maken het rooster per inkeping 2cm (de eerste is 1cm) kleiner. Heel simpel gezegd uw rooster maat is dus uw haardbodemmaat minus 2cm en dat in de breedte en in de diepte.

De maximale bodemmaat rechthoekig voor het kachelrooster = 52 cm breed x 35 cm diepte.

De maximale ronde bodemmaat voor het kachelrooster = 50 cm Ǿ bij ronde haardbodems.

De minimale bodemmaat rechthoekig voor het kachelrooster = 24 cm breed x 20 cm diepte.

De minimale ronde bodemmaat = 27 cm Ǿ bij ronde haardbodems.

U ziet er zijn dus veel mogelijkheden, want alle rooster zijn instelbaar en pasklaar te maken op uw haardbodem.

U kunt uw bestelling maken in de Webshop.

 

MONO –KACHELROOSTER 5 – 10 Kilowatt    Met luchtinlaatrooster in de haardbodem. Maximale maat Mono-Kachelrooster =33 cm x 25 cm.

De maten zijn als hierboven. Voordelen: u kunt lange stukken hout stoken >34 cm en of meerdere korte stukken hout schuin tegen de brandstrippen stoken.

BREDE-KACHELROOSTER   zie foto hierboven   10 – 15 Kilowatt  Zonder luchtinlaatrooster in de haardbodem. Max. Breed-Kachelrooster =49 cm x 25 cm.

U meet bijvoorbeeld  53 cm breed en 29 cm diep of als de breedte of diepte groter is. ( Zijn de maten groter dan de maximale bodemmaat en is de hoogte van uw haard hoger dan 50 cm, ga dan voor een Standaard Openhaardrooster ) Vlakke haardbodem of tot 2 cm bodemdiepte is prima. Rondom heeft dit rooster dan 2 cm speling(minimaal) en is zeer geschikt. Let op de inkeping afstand van de ligger is hier 2,5 cm.(de brandstrip is hetzelfde als het kachelrooster)

De maximale bodemmaat rechthoekig voor het brede-kachelrooster = 70 cm breed x 35 cm diepte.

De maximale ronde bodemmaat voor het brede-kachelrooster = 75 cm Ǿ bij ronde haardbodems.

De minimale bodemmaat rechthoekig voor het brede-kachelrooster =35 cm breed x 27 cm diepte.

De minimale ronde bodemmaat voor het brede-kachelrooster = 58 cm Ǿ bij ronde haardbodems.

Ook hier zijn er dus veel mogelijkheden, want alle rooster zijn instelbaar en pasklaar te maken op uw haardbodem.

 

BREDE-KACHELROOSTER 10 – 15 Kilowatt     Met luchtinlaatrooster in de haardbodem. Max. Breed-Kachelrooster =49 cm x 25 cm.

Na aankoop de midden brandstrip eruit laten. De maten zijn als hierboven. Voordelen: u kunt lange stukken hout stoken >52 cm en of meerdere korte stukken hout schuin tegen de brandstrippen stoken.

 

Opmerking Totaal: Met deze maten is rekening gehouden met het vermogen van uw haard.

 

Comments are closed.